Tuesday, October 22, 2013

1st Entry for 2013 After 1 Year : Trekking to Hutan Simpan Ayer Hitam, Puchong

Salam & Hi,

Surprise!!! Haha after 1 year left this blog and again Cik Tim blogging again. Yeah, Cik Tim perasan last entry Cik Tim ialah 20 Oktober 2012. Haha. Lupa diri sendiri ada blog + malas.

Okay sebagai pembukaan, Cik Tim nak share lah yang 20 Oktober 2013 Cik Tim ada mendaki Hutan Simpan Ayer Hitam. Maaf yea, bukan di Melaka tapi di Puchong. Haa tak caya la tu kat Puchong ade Hutan nak mendaki2 ni. Ade percaya lah sebab  Cik Tim dah berjaya panjat dah. Yeay. :D

Actually, tot nak panjat Broga. Tapi gerak dari rumah pun dah pukul 2.00 petang dan kebetulan tengah lalu Puchong & Cik Tim pernah terbaca pasal Hutan Simpan ini masa Cik Tim tengah surf internet pasal bukit-bukit untuk trekking area Selangor. Gigih kau. Haha.

Dan masa lalu Puchong terus decide naik jelah hutan tu. BTW Hutan Simpan Ayer Hitam Puchong ni dekat area Taman Wawasan tau. Masa sampi tu banyak lah kereta parking tepi jalan sebab ramai nak panjat bukit ni. Parking is not an issue sebab dekat area kawasan rumah kedai. Uolls boleh je parking situ. Untuk ke sini : dari Putrajaya, terus masuk LDP, ambil flyover simpang ke masjid Terapong Puchong, tapi di traffic light terus belok ke kanan dan jalan terus hingga jumpa Jalan Wawasan 5/1, Taman Wawasan, Puchong. Lokasi boleh rujuk sini. (Sumber:penceritamaya.blogspot.com)

As this my first entry after a year so Cik Tim bagi gambar je lah sebab still taking mood nak menaip balik. Muahaha.

see banyak je kereta kan
(gambar ihsan dari blog ikhlas-atilia.blogspot.com)


Ini jalan masuk ke Hutan Simpan

Then after dah masuk uolls akan jumpa jalan berbukit ni, masa ini lapang sket pokok pun kureng

Masa dekat kawasan berbukit yang lapang ni kan, view ni la yang korang boleh tengok

Then, korang akan mulakan dakian yang berbukit..masa ni semput jugak. Tapi jangan putus asa sebab nanti ade lagi dakian yang mendaki. Huhu.

Udah capek mendaki, korang akan jumpa 2 simpang ini. 2 simpang : kanan - trek agak landai tapi lama, kiri - trek berbukit tapi cepat sampai. Cik Tim pilih simpang kanan sebab baru nak rajin beraktiviti lasak so jangan nak pilih yang azab sangat lah :p

Walaupun landai tapi boleh tahan semput jugaklah. Then, uolls akan sampai 1 checkpoint yang lapang dan nampak laluan ke Blue Lake. Korang akan banyak menurun, menurun & menurun. Nasiblah nanti nak balik semput sebab menaik, menaik & menaik. ;p

Korang lalu ikut je laluan yang memang dah ada track or follow je tanda2 merah dekat dahan or batang besi yang ada dekat sepanjang track. Ada juga orang yang baik hati buat tanda cam kertas post it dia tinggalkan untuk tracking. Sangat membantu lah sangat.Follow je track sana sampai korang akan terjumpa dengan jalan besar. Dari jalan besar tu korang jalan ke kiri sampai lah korang jumpa sign macam dekat bawah ini.



Maksudnya korang dah sampai. Turun kebawah sikit korang akan nampak tanda2 kuning dekat pokok yang akan share dengan korang pasal pokok apa. Huhu. Tracking sambil  belajar. Boleh dak ? Haha.


Dan sampai. Nampak tak air yang kebiruan ini. Actually tak ada lah biru sangat, more on kehijauan. Cik Tim apa lagi terus berendam main air. Sejuk bangat. mengigil den. 

Okay, tembam2 wa pun berjaya mendaki. Hee..peace :)

Cik Tim berendam dekat setengah jam kot. Haha. Main air kot. Cik Tim memang suka sangat. ;) Then gerak balik dalam pukul 5.30 and sampai bawah balik pukul 6.45. Ngee.


Penat tapi best. Dekat sini ramai orang tapi maybe sebab Cik Tim pergi petang so kurang sikit orang. tapi kurang2 pun pukul 7 pun ada orang nak panjat lagi. Majoriti Chinesela yang ramai. Lagi terkezut, tua-tua depa tu & kanak2 pun ada. Yang Cik Tim tak boleh blah siap lari2. Eh hello hiking la..jangal;ah lelari. Muahaha.



Hokay, ini permandangan yang Cik Tim sempat tangkap before turun. Nice rite. Jemput naik. BTW sila jaga Hutan Simpan kita untuk generasi akan datang. Eh macam buat karangan pulak. :)

Okay Cik Tim tak larat nak update. Nak layan perasaan. Kan best dapat lepak memalam tepi pantai rasa angin malam sambil pandang langit tengok bintang. ;)

Cik Tim

Saturday, October 20, 2012

Saya Suka Dress! 1st Giveaway

Salam and Hi,

Just now I blog-walking to this one blog which is Saya Suka DresS!. Then I saw they do some giveaway and I just try my luck by create this entry.

b a n n er


Well to tell the truth, I'm not like a ladies type person. Huhu. Tahu tak Cik Tim telah mendapat gelaran BRO oleh bebudak lelaki especially yang lelakinya. Dah penat dress up, make up bagai (but not to o extravaganza bagai, i know my limit) and end up they still call you Bro! Huk. They iz scratching ma Heart. Hahaha. That why I hope the dress can show some part of my ladies side. Hahaha.

So I do not want to share this alone so i invited this 3 gorgeous ladies together :D



3. http://penchentalily.blogspot.com/

To those 3 cik comeles, enjoy the giveaway :D

p/s: Tiada gambar (Cik Tim pakai dress) dapat ku paste kan sebab takde satu pun gamba pakai dress. I iz looser BRO. ;'(

Sincerely  ,
Cik Bro Tim

Terima Kasih daun keladi.

Salam and hi,

Bonjour. :D Watpe tue? Muahaha. Harini macam free plak kan nak update blog. Entry ni bukan untuk daun keladi. Harap maklum.

Let make it as a simple and short update. Semalam saya hampir pengsan dalam KTM yea puan tuan (erk...pantun?). Tak tahulah kenapa dua tiga hari ni KTM and LRT asyik technical problem je. Penat menunggu berminit2. Muahahaha.

Kelmarin (Jumaat, 19.10.2012) saya balik kerje lambat. (Owh saya tak update lagi pasal saya dah kerje. Nantilah akan buat 1 entry pasal tempat kerja sekarang). Maklumlah xcukup hours. Kenalah stay back. Kerje sampailah pukul 6.30. Masa balik diiringi dengan hujan yea. Nasib ada payung sakti. 

Sampai KL sentral terus berkejar nak naik KTM. Okay, kenmain ramainya orang beratur. Nasib lah train 6 gedabak...maaf gerabak. Dan cam biasa saya tak berupaya untuk duduk sebab tak menjadi calon terpilih sebab ramai sangat orang. 

Masa berdiri saya dah start pening2, rasa sejukkkkkk (nak menunjukkan bertapa sejuknya), nak muntah dan mengigil2. Saya sedut2 air manis (beli kat 7e) bagi lidah saya rasa sesuatu. Masa tu baru sampai Kg Dato Harun. Dalam hati berdoa banyak2 mintak bertahan tak nak sangat menyusahkan orang sebab pitam dalam KTM. End up saya dengan muka tak malu minta minyak angin dekat orang bagi ade bau sikit sebab saya xsedap sangat badan. 

Nasib ada 2 orang wanita melayu dan seorang wanita india tolong & bagi tempat duduk. Depa cakap muka saya dah pucat sangat & saya perasan tangan macam pucat takde darah. Berehat menahan kesakitan dan kesejukan. Akhirnya sampai Padang Jawa. Nasib mak & adik amik dan bawak gi klinik. Doktor cakap saya sakit wanita & tak perlu nak mention ape kan sebab i iz malu. (-_-)

Harini saya sudah ok. Dah boleh nak on9 je kejenya. Nanti saya boleh claim dekat En Company kan. Muahahah. 

#Harini feeling2 skema menaip mengunakan kata ganti diri "Saya", bukan saya yang Ultraman tu. Puii :)

p/s: Saya sudah tidak sabar untuk berCONVO (^_^)

Sincerly,
Cik Tim

Sunday, October 14, 2012

My 1st Ever Convocation for my Bachelor Degree :D

Assalammualaikum and Hi,

Cik Tim tahu bahawa Cik Tim lah yang harus dipersalahkan sebab malas nak update blog. Hahaha, actually I was so diligent to online my FB but to lazy for updating my Blog. Ok punch me. ;'D.

The very last time Cik Tim update blog, still ok lagi. But now I find it was a bit confused to update blog as got a lot of new features that i don't know how to use it. Naah, Mak Cik Tim bising dah nak buat ape blog 2 bagi berhabuk ke? Hahahahaha. Oleh itu sebagai anak yang baik Cik Tim berusaha kembalilah menaip. Kui3.

BTW, I will have my convocation for my Bachelor Degree this coming November. Yeaaah.

Bace sendiri...malu ~ 


Well, Cik Tim tak tahu nak pakai baju ape, kasut. Bla3. Tapi I did expect someone to give me those below ;D

Bunga yang sejambak

Coklat

Tapi yang tidak berkemampuan boleh lah bagi bunga coklat. Hua3x

Bunga Coklat

Bunga, coklat was fine for me. But I don't really expect to receive any Teddy Bear because I was not so ladies. Hahaha. Cik Tim takot Cik Tim simpan dalam almari plak. Tapi kalo nak bagi Cik Tim terima je. Hue2. 

Kindly remember Cik Tim convocation is on 4th November 2012 (Sunday). Don't forget to bring present for me. Hahahaha.

Sincerly,
Cik  Tim


Wednesday, August 29, 2012

6 Bulans

Assalammualaikum...^_^

Its been about 6 months Cik Tim tak menghupdate blog meesatay ni, eh I mean MissAty ni.Haha. 

Rindu Sangat lah Oiiii !!!!


Tapi apakan daya, Cik Tim ni part time blogger je. Kui2.

BTW, there's so many things happen for this past 6 months. Cik Tim dah;

# Present Thesis #

# Habis semester/Belajar #

# Praktikal #

# Kawen #
(Siyes tlg pecaya)

# Kerja #

Wow, banyak sangat lah nak update, tapi Cik Tim make it short je lah. As dah keje, ayat pun pendek2 je (nak kata penatlah ni) kui2. Ok lah 2 daripada tak ade kan. Lain kali Cik Tim sambung naa. Chow chin chow.

p/s: 

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin 


ikhlas daripada Cik Tim si owner of

 missaty.blogspot.com

;)

the end. kbai.

Saturday, February 4, 2012

Kawen ka Keja!!!

Assalammualaikum...^_^

Pagi ni cik Tim nak buat short entry saja. Sat lagi nak kemas rumah. Oh yea cik Tim sekarang ni ada di Shah Alam terchenta. Cuti Maulidur Rasul. Owh tadi cuci mata tengok mukabuku cik Tim, cik Tim terbaca artikel Berita Harian pasal kawen muda ka nak keja. Hahahahaha.

This picture was taken by cousin. 
Azlan Shah the wedding photographer


Suka nak cite pasal ni pasal andreline usia2 cik Tim memang dah harus lah cite pasal kawen. *(lempang muka lelaju). Ok2 lah korang boleh baca pasal artikel 2 dekat link SINI. So amacam mau kawen dulu ka keja. hahahaha. Ayat tak boleh belah dekat artikel 2 kan,


Menyentuh aspek sosiologi, tali pengukur kesesuaian usia berkahwin kepada lelaki dan wanita, masing-masing ialah 25 dan 23 tahun kerana pada usia berkenaan, kedua-dua golongan itu sudah mencapai tahap matang. 

Pergh, cik Tim yang 22 tahun pun still xmatang lagi nak merengek2 dekat mak, camna lah tu nak kawen. isk3x. Lagi lah dah nak habis belaja so pasal future2 haruslah difikirkan. Huhuhu. Tapi bagi cik Tim, cik Tim nak tumpukan perhatian kat study cik Tim. Habis belaja kerja & sambung belaja balik pastu baru fikir kawen. So kepada future suami sila lah tunggu kita yea. Kekekekeke. *muntah hijau ade cebisan sayur. Hahahahah. 

mr google


Pesanan masyarakat & keluarga dari rumah belog cik Tim, biar kita berbakti kepada ibu bapa dulu baru fikir kawen dulu yea anak2. Kih2x =D

the end. kbai. 


Wednesday, February 1, 2012

Tom Yam Kegemaranku

Assalammualaikum...^_^

Entry ini bukan entry karangan autobiografi yea masyarakat blogger. Entry hari ini adalah mengenai makanan kegemaran cik Tim yang laa ni cik Tim tak boleh makan. Entry ini adalah sangat PENTING yea...terutama untuk kaum HAWA.

Sedapkan...saja je letak gambar yang mengiurkan air liur....
(dah2 tutp mulut 2 nanti keluar ayaq kang)

*sumber gambar: en google


Baru2 ini cik Tim...erk bukan yea kawan cik Tim ada mendengar ceramah dekat masjid mengenai bahaya amalan selalu makan Tom Yam. Cik Tim dah lah sangat suka kot Tom Yam sampai nasi goreng2 cik Tim tak pandang dah. *perghh..berlagak. Tapi itulah kenyataannya. Cik Tim bayang je nasi goreng mula lah tekak ni meloya. Maka makanan yang menghilangkan loya bagi cik Tim adalah yang berkuah seperti Tom Yam @ sup Ayam. Tapi la ni tak boleh nak makan dah. Huk2...Eh bukan tak boleh makan tapi dikurangkan pengambilan makan Tom Yam. Yela cik Tim kalau boleh 6 hari seminggu setiap kali waktu makan malam. (Pergh bajet makan ubat doktor kan).

Apa yang kawan cik Tim bagi tahu dekat cik Tim mengenai apa yang ustaz itu ceramahkan ialah 

"Wanita yang inginkan anak TIDAK DIGALAKKAN mengamalkan memakan Tom Yam kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak itu tidak lekat di rahim wanita yea."

Waaaa takot, maka terus cik Tim amik inisiatif mengurangkan makan Tom Yam sekali seminggu sahaja. Yela, sapa yang tak nak anak. Cik Tim pun nak tapi saya masih belaja, xboleh fikir pasal kawen ;p hahhahaha. Walaubagaimanapun, sebab saintifiknya cik Tim xtahulah. Mungkin Tom Yam ni panas + pedas. So kena kurang2kan. Maka, sila ingat yea masyarakat sekalian. Kurangkan makan TomYam demi kesihatan. Peace!!!! =D

#pesanan khidmat masyarakat belog dapur cik Tim.

the end. kbai. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...